Resepi from Lisa HAfiz, direct copy paste from her msg to me hehehhe..Thanks Lisa..Sedap kek ni..
450g gula
120g butter
340ml air
10 biji kuning telur
7 biji putih telur
1/2 sudu makan esen rose (boleh kot ganti esen vanilla)
1 sudu makan soda bicarbonate
260g tepung gandum
200g condensed milk
cairkan gula atas dapur guna api yang kecil hingga kuning.
( kalau boleh tak yah lahkacau..biar jer dia kuning sendiri..sbb kalu kacau dia lekat lekat)
bila suma gula dah cantik kuning/brown, masukkan air & mentega. (careful sbb akan menggelegak ).biar kejap..Kacau hingga rata sampai tak ketul ketul etc)
Matikan api dan biarkan sehingga gula itu betul betul sejuk. tapi tak payah letak dlm peti.
dia takkan keras sbb dah letak air and mentega.
Campur and gaul rata telur, tepung, susu, bicarb soda dan esen rose dicampurkan dengan digaul rata.
Memang nampak berketul ketul..biarkan jer.
masukkan gula yang dah sejuk tadi
Gaul lagi sehingga rata.
Pastu tapis acuan dengan sieve (part ni yg leceh skit and make sure masa kita ambik acuan tuh utk ditapis acuan tu dah ala ala rata)
ada org guna blender....blender kan acuan.
lisa guna tapis tea tuh
tuang dalam tin pembakar yg dah sapu mentega..
Bakar dalam oven lebih kurang satu jam 150C api bawah sahja.
then tambah lagi setengah jam , guna api atas dan bawah.
Cucuk kek dengan lidi utk check masak.
potong bila sejuk.
p/s kalau nak wat separuh, guna telur 5 telur kuning, 3 telur putih
dlm 45 minit 150 c bawah, and dlm 20-30 min api atas bawah..kena careful skit laa tgk oven.
panjang sgt resepi kek gula hangus nih. senang jer nak wat
cuma leceh tunggu gula..tapi lisa tak kacau jadi biarjer dlm periuk
and leceh nak tapis
tak pernah cuba lagi blend sbb my blender bau bawang
hhhehe
450g gula
120g butter
340ml air
10 biji kuning telur
7 biji putih telur
1/2 sudu makan esen rose (boleh kot ganti esen vanilla)
1 sudu makan soda bicarbonate
260g tepung gandum
200g condensed milk
cairkan gula atas dapur guna api yang kecil hingga kuning.
( kalau boleh tak yah lahkacau..biar jer dia kuning sendiri..sbb kalu kacau dia lekat lekat)
bila suma gula dah cantik kuning/brown, masukkan air & mentega. (careful sbb akan menggelegak ).biar kejap..Kacau hingga rata sampai tak ketul ketul etc)
Matikan api dan biarkan sehingga gula itu betul betul sejuk. tapi tak payah letak dlm peti.
dia takkan keras sbb dah letak air and mentega.
Campur and gaul rata telur, tepung, susu, bicarb soda dan esen rose dicampurkan dengan digaul rata.
Memang nampak berketul ketul..biarkan jer.
masukkan gula yang dah sejuk tadi
Gaul lagi sehingga rata.
Pastu tapis acuan dengan sieve (part ni yg leceh skit and make sure masa kita ambik acuan tuh utk ditapis acuan tu dah ala ala rata)
ada org guna blender....blender kan acuan.
lisa guna tapis tea tuh
tuang dalam tin pembakar yg dah sapu mentega..
Bakar dalam oven lebih kurang satu jam 150C api bawah sahja.
then tambah lagi setengah jam , guna api atas dan bawah.
Cucuk kek dengan lidi utk check masak.
potong bila sejuk.
p/s kalau nak wat separuh, guna telur 5 telur kuning, 3 telur putih
dlm 45 minit 150 c bawah, and dlm 20-30 min api atas bawah..kena careful skit laa tgk oven.
panjang sgt resepi kek gula hangus nih. senang jer nak wat
cuma leceh tunggu gula..tapi lisa tak kacau jadi biarjer dlm periuk
and leceh nak tapis
tak pernah cuba lagi blend sbb my blender bau bawang
hhhehe
0 comments: