Rendang daging
Dah lama cari resipi macam ni..memula makan rendang masak ala macam ni last year, k roza buat..ada tanya dia dia buat macam mana, tapi lupa..so cari punya cari..jumpa resipi ni kat myresipi..si penyumbang resipi kata ni rendang cara org pahang, ye la kot..saya ni pahang pun x pernah sampai heheheh

senang sebab semua main lebur jek sekali..

I don't have kunyit hidup and daun kunyit, so x letak la..

Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )

1 kg daging lembu (daging batang pinang)
*1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 cm halia
* 2 cm lengkuas
* 2 cm kunyit hidup
* 2 batang serai (* dikisar)
3 sudu besar cili kering kisar
1 paket santan serbuk / 200ml santan pekat (nak lebihkan santan pn blh)
2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugur
Daun kunyit (diracik halus)
gula & garam secukup rasa


Cara-cara

1.Gaul daging dengan bahan2 kisar & masukkan dalam kuali. Masak hingga daging hampir empuk.

2.Masukkan santan, kerisik, asam keping & daun kunyit. Masak lagi hingga daging benar2 lembut. Tambah air sedikit sekiranya daging masih tak lembut lagi.

3.Masukkan garam & gula secukup rasa. Kecilkan api dan biarkan kering.

4.* Kalau suka rendang tu basah2 skit jgn masak smpi kering sgt ok.

Sedap la bg tekak den ni.. :)

Bookmark and Share



This entry was posted on 8:41 AM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: