Sudah lama beli ikan pari kat kedai, tapi belum masak. Tetiba ujung minggu ni teringin nak makan. Lagipun dah abis idea nak masak & makan apa. Ayam & daging dah jemu, ikan goreng baru saja makan. Dah abis pikir, baru teringat ada ikan pari yg mmg favorite lagi sedap buat asam pedas! Resepi di ambil dari resipi.com
Bahan-bahan ( 4-5 )
500g ikan pari
6-8 tangkai bendi
4-5 keping daun limau purut
1 cawan air asam jawa
2 cawan air
minyak masak secukupya
garam secukupnya
*12-15 tangkai lada kering (rendam dalam air panas hingga lembut)
*2 ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*belacan sebesar ibu jari
Cara-cara
Potong pari saiz sederhana, cuci & ketepikan.
Kisar bahan-bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga wangi & berwarna merah gelap/pekat.
Masukkan air, tunggu didih & masukkan pari & daun limau purut.
Tunggu hingga ikan pari mula masak (daging berwarna putih), masukkan air asam jawa.
Kemudian masukkan bendi. Tambah garam mengikut rasa & hidang.
Bahan-bahan ( 4-5 )
500g ikan pari
6-8 tangkai bendi
4-5 keping daun limau purut
1 cawan air asam jawa
2 cawan air
minyak masak secukupya
garam secukupnya
*12-15 tangkai lada kering (rendam dalam air panas hingga lembut)
*2 ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*belacan sebesar ibu jari
Cara-cara
Potong pari saiz sederhana, cuci & ketepikan.
Kisar bahan-bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga wangi & berwarna merah gelap/pekat.
Masukkan air, tunggu didih & masukkan pari & daun limau purut.
Tunggu hingga ikan pari mula masak (daging berwarna putih), masukkan air asam jawa.
Kemudian masukkan bendi. Tambah garam mengikut rasa & hidang.
0 comments: