By Puan Norzailina Nordin
Kuah Yong Taufu (hitam)
560ml air rebusan ayam/daging
1 camt garam
3/4 camb gula
3/4 camb kicap pekat
3/4 camt serbuk rempah lima + 1 camb air
3 camb sos kacang hitam
2 camb sos tiram
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb tepung jagung + 3 camb air
1/2 camt minyak
Cara membuat:
1. Jerang semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan minyak.2. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 2-3 minit.3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah minyak untuk mengilatkan kuah.
Bahan Sos Cili
7 biji cili merah- dibuang biji & dikisar halus
2 camb bijan bakar- ditumbuk halus
100 ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
Sedikit garam
4 camb kacang tanah goreng - ditumbuk/kisar halus
Cara membuat:
Jerang cuka di atas api perlahan hingga hampir mendidih. Masukkan semua bahan lain, kacau rata. Ketepikan dari api dan biar sejuk sebelum dihidangkan
Kuah Yong Taufu (hitam)
560ml air rebusan ayam/daging
1 camt garam
3/4 camb gula
3/4 camb kicap pekat
3/4 camt serbuk rempah lima + 1 camb air
3 camb sos kacang hitam
2 camb sos tiram
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb tepung jagung + 3 camb air
1/2 camt minyak
Cara membuat:
1. Jerang semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan minyak.2. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 2-3 minit.3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah minyak untuk mengilatkan kuah.
Bahan Sos Cili
7 biji cili merah- dibuang biji & dikisar halus
2 camb bijan bakar- ditumbuk halus
100 ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
Sedikit garam
4 camb kacang tanah goreng - ditumbuk/kisar halus
Cara membuat:
Jerang cuka di atas api perlahan hingga hampir mendidih. Masukkan semua bahan lain, kacau rata. Ketepikan dari api dan biar sejuk sebelum dihidangkan
0 comments: