By Puan Norzailina Nordin
BAHAN ROTI JALA
250 g. tepung gandum
1/2 camt. garam
2 biji telur
550-600 ml. air
sedikit pewarna kuning
3-4 camB. minyak
Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Campurkan dengan telur dan air, kacau hingga menjadi bancuhan yang tidak bergentel.Tapiskan jika perlu. Masukkan sedikit pewarna kuning. Biar selama 20 minit. Panaskan minyak di dalam kuali leper. Bubuh sedikit bancuhan di dalam acuan roti jala kemudianpusingkan di atas kuali leper. Pastikan kuali panas, perlahankan api sebelum menebar kuih jala. Seelok-eloknya, gunakan kuali leper seperti yang digunakan untuk membuat capati/tose/roti canai.
Masak dengan api sederhana di kedua-dua belah. Lipat atau gulung ikut suka
BAHAN ROTI JALA
250 g. tepung gandum
1/2 camt. garam
2 biji telur
550-600 ml. air
sedikit pewarna kuning
3-4 camB. minyak
Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Campurkan dengan telur dan air, kacau hingga menjadi bancuhan yang tidak bergentel.Tapiskan jika perlu. Masukkan sedikit pewarna kuning. Biar selama 20 minit. Panaskan minyak di dalam kuali leper. Bubuh sedikit bancuhan di dalam acuan roti jala kemudianpusingkan di atas kuali leper. Pastikan kuali panas, perlahankan api sebelum menebar kuih jala. Seelok-eloknya, gunakan kuali leper seperti yang digunakan untuk membuat capati/tose/roti canai.
Masak dengan api sederhana di kedua-dua belah. Lipat atau gulung ikut suka
0 comments: