BY Puan Norzailina Nordin
KUIH SERI MUKA (Tried, nice)
BAHAN LAPISAN BAWAH
420 g. beras pulut (direndam semalaman)
air secukupnya
375-400 ml. santan (dari 1/2 biji kelapa)
1/2 camt. garam1 camb tepung jagung} dicampur 3 camb air }
BAHAN LAPISAN ATAS
2 biji kuning telur
100 g. gula pasir
15 helai daun pandan } dikisar & 200 ml. air } ditapis
90 g. tepung gandum
1 camB. tepung jagung
2 camb tepung beras
300 ml. santan (dari 1 biji kelapa)
1/4 camt. garamsedikit pewarna hijau, jika suka
1. Rendam pulut semalaman dengan air.
2. Tuskan pulut kemudian ratakan ke dalam loyang 22 cm.
3. Campurkan santan dengan garam. Tuangkan ke atas pulut.
4. Kukus hingga masak. Tuangkan campuran tepung jagung kemudian ratakan permukaan pulut dengan daun pisang supaya padat.
5. Untuk membuat lapisan atas. Pukul kuning telur dan gula sampai hancur.
6. Masukkan air pandan, tepung gandum, tepung jagung, santan dan garam (dan pewarna hijau, jika suka).Gaul sebati.
7. Tapiskan ke atas pulut kemudian kukus semula selama 20-25 minit atau hingga masak. (Pastikan bahagian bawah penutup kukus dilap setiap 6-7 minit) Bila sejuk baru dipotong ikut suka.
KUIH SERI MUKA (Tried, nice)
BAHAN LAPISAN BAWAH
420 g. beras pulut (direndam semalaman)
air secukupnya
375-400 ml. santan (dari 1/2 biji kelapa)
1/2 camt. garam1 camb tepung jagung} dicampur 3 camb air }
BAHAN LAPISAN ATAS
2 biji kuning telur
100 g. gula pasir
15 helai daun pandan } dikisar & 200 ml. air } ditapis
90 g. tepung gandum
1 camB. tepung jagung
2 camb tepung beras
300 ml. santan (dari 1 biji kelapa)
1/4 camt. garamsedikit pewarna hijau, jika suka
1. Rendam pulut semalaman dengan air.
2. Tuskan pulut kemudian ratakan ke dalam loyang 22 cm.
3. Campurkan santan dengan garam. Tuangkan ke atas pulut.
4. Kukus hingga masak. Tuangkan campuran tepung jagung kemudian ratakan permukaan pulut dengan daun pisang supaya padat.
5. Untuk membuat lapisan atas. Pukul kuning telur dan gula sampai hancur.
6. Masukkan air pandan, tepung gandum, tepung jagung, santan dan garam (dan pewarna hijau, jika suka).Gaul sebati.
7. Tapiskan ke atas pulut kemudian kukus semula selama 20-25 minit atau hingga masak. (Pastikan bahagian bawah penutup kukus dilap setiap 6-7 minit) Bila sejuk baru dipotong ikut suka.
0 comments: