AKOK

Bahan-bahan:

10 bij telur
1 biji kelapa (diambil 3 gelas santan pekat)
2 gelas gula (lebih/kurang manis terpulang)
1 gelas tepung beras - digoreng sedikit
beberapa helai daun pandan

Cara-cara:

1. Gula dan santan di masak bersama sehingga gula hancur. Masukkan sekali daun pandan untuk wangi. Sejukkan

2. Dalam bekas lain, masukkan telur saru persatu ke dalam tepung beras. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan adunan telur ke dalam adunan gula + santan tadi. Gaul rata.

4. Tapis adunan

5. Bakar

Akok Terengganu (ciku_nunu)

bahan:

2 cawan santan
1 1/2 cawan gula
1 cawan tepung beras- digoreng sekejap supaya gebu
1 cawan telur

cara membuat:

1. pukul telur dan gula. jangan sampai kembang. just untuk larutkan gula je..
2. masukkan santan
3. masukkan tepung beras
4. masukkan dalam bekas kecil2 dan bakar pada suhu 200C. masa korang kena tengok snirik...

Bookmark and Share



This entry was posted on 12:14 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: