KUIH KASTURI

By Hannieliza

Bahan

1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan]

1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapurair secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara

1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]

2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.

3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.

4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.

5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.

6. Sejukkan dan hidangkan

Bookmark and Share



This entry was posted on 3:15 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: