KUIH PENIRAM

By Kacip_fatimah

Bahan-bahan:-

1 kg tepung beras
500 gm gula merah
2 helai daun pandan - disimpul
500 gm gula pasir
500 ml air
minyak


Cara-cara:-

1. Ayak tepung beras ke dalam mangkuk besar.
2. Masak gula merah,daun pandan,gula pasir bersama-sama air.Biar mendidih dan meruap.Kacau supaya air gula tidak tumpah.
3. Tapis air gula yang mendidih itu ke dalam mangkuk tepung.
4. Kacau cepat-cepat sehingga rata dan sebati hingga menjadi doh.Tutup dengan tuala.
5. Perap sekurang-kurangnya 5 jam.Apabila adunan sejuk,bentukkan adunan seperti gelang atau canai dan terap.
6. Panaskan minyak,goreng sehingga perang.
7. Kuih yang menjadi..akan timbul bila digoreng.



>> Ingatkan senang nk buat kuih peniram nie..rupanya seksa laa jugakk!>> Nak bancuh tu terlalu mudah dan cepat..masalahnya..part nk terap dan nk gentel tu lerr yang jadik masalah..>> mungkin tak pernah buat sebelum nie so taktau teknik yang betul..>> disebabkan frust sgt..last skali saya gentel aje mcm cekodok tu then goreng!>> Result dia mmg sedappppp!walaupun rupa cekodok..hehehe..>> Sebabnya..luarnya rangup..dalam lembut aje..tak koreh mcm sesetengah kuih peniram!>> Sesapa yg penah wat kuih peniram nie..tolong ajar mcm mana teknik nk terap kuih nie..nampak aje mudah..tapi susah jugakk..sebab adunan nie 100% tepung beras..!>> oh yaa...saya hanya buat separuh adunan sahaja..cukup2 untuk sebungkus tepung beras..


kacip mende ni kalau tak biasa buat mmg susah. time terap ok jer tapi nak angkat masuk kuali tu yg leceh.tips nya....canai dan terap atas plastik..... lepas tu bila nak angkat untuk goreng just angkat plastik tu dan tip kan atas tapak tgn kita..... masa ni nak buang yg bulat tgh tu leh la buang. yg org buat byk lubang tu dia terap dgn cawan jer atau acuan bulat .. pastu dia angkat lebihhan2 tepi ... b4 angkat dia lbang kan dgn jari ...pent u angkat lah mcm biasa dgn cara angkat plastik tu dulu dan balik kan di tapak tgn.

Bookmark and Share



This entry was posted on 3:18 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: