From myresipi.com


Bahan-bahan:

2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung(standby kalau x cukup pekat)


Cairkan butter dengan api kecil.

Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang

Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.

Masukkan kiub ayam dan kacau.

Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.

Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau

Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa

Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.

Boleh dihidangkan semasa panas.


my note : I like my sauce to be smooth, ie no bits of onions/tomatoes in it, so once it is done, I gave it a whizz with my bamix

NIce sauce

Bookmark and Share



This entry was posted on 3:46 PM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: