Another recipe from yani@myresipi.com

This one meant to be rangup di luar/lembut di dalam. On my to try list

Bahan-bahan ( +-16 biji )
200g tepung berprotin tinggi
50g tepung gandum
50g tepung jagung( corn starch)
30g gula
2/3 sudu kecil garam
1 sudu besar baking powder
2(6g) sudu kecil dry yeast
190ml (susu segar + 1 biji telur )
50g lemak sayur (shortening)
Minyak secukupnya untuk menggoreng



Masukkan tepung, gula, garam dan baking powder ke dalam mangkuk. Kacau sehingga rata.

Masukkan pula susu dengan telur dan juga yeast. Kacau sekejap. Kemudian masukkan lemak sayur. Uli sehingga tak melekat ditangan. Biarkan doh yang dah diuli selama 40-45 minit.

Boleh juga uli guna breadmaker atau food processor.

Canaikan doh setebal 1-1.5 cm di atas papan canai. Tutupkan dengan kain lembab. Biarkan dalam 10 minit.

Terapkan doh dengan donut cutter. Biarkan donut naik 2 kali ganda sebelum digoreng.

Bookmark and Share



This entry was posted on 3:53 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: