Bahan-bahannya
1 kg kacang (kacang tanah atau jagus)
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
5 sudu makan gula
4 ulasi bawang merah (di cuci kemudian dikeringkan)
4 ulas bawang putih (di cuci kemudian dikeringkan)
1/2 gelas tepung gandum
1 gelas tepung beras
3 biji telur
1 sudu makan serbuk lada kering
garam, daun kari dan pewarna kuning secukupnya
Minyak secukupnya (hendaklah menggunakan minyak yang banyak)
Cara membuatnya
1. Satukan kacang, garam, gula dan tepung didalam satu mangkuk dan gaul rata.
2. bawang, telur, lada, jintan manis, jintan putih dan warna kuning dikisar hingga hancur.
3. Sediakan kuali dan panaskan minyak. Setelah minyak panas, masukkan adunan telur tadi kedalam adunan kacang, gaul hingga rata dan terus goreng hingga masak. setelah hampir masak jika suka masukkan daun kari.
Peringatan:Pastikan minyak betul-betul panas baru lah digaul kedua adunan tadi dan terus goreng.
1 kg kacang (kacang tanah atau jagus)
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
5 sudu makan gula
4 ulasi bawang merah (di cuci kemudian dikeringkan)
4 ulas bawang putih (di cuci kemudian dikeringkan)
1/2 gelas tepung gandum
1 gelas tepung beras
3 biji telur
1 sudu makan serbuk lada kering
garam, daun kari dan pewarna kuning secukupnya
Minyak secukupnya (hendaklah menggunakan minyak yang banyak)
Cara membuatnya
1. Satukan kacang, garam, gula dan tepung didalam satu mangkuk dan gaul rata.
2. bawang, telur, lada, jintan manis, jintan putih dan warna kuning dikisar hingga hancur.
3. Sediakan kuali dan panaskan minyak. Setelah minyak panas, masukkan adunan telur tadi kedalam adunan kacang, gaul hingga rata dan terus goreng hingga masak. setelah hampir masak jika suka masukkan daun kari.
Peringatan:Pastikan minyak betul-betul panas baru lah digaul kedua adunan tadi dan terus goreng.
1 comments:
Unknown said...
baru jumpa resepi legend.