Ni kuah yg ala ala org jual roti canai dok bagi tu -sedap
Bahan-bahan:
100 g kacang dal kuning - direndam semalaman
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 sudu teh serbuk kunyit
125 ml santan cair (1/2 kelapa)
2 biji cili hijau – dibelah 4 tidak putus
garam secukup rasa
Bahan dipotong kiub 2 cm:
300 g labu kundur
1 biji ubi kentang
1 batang lobak merah
1 biji terung bulat
1 biji tomatoBahan tumisan:
5 biji bawang merah - dihiris nipis
1 pelepah daun kari
60 ml minyak masak
Cara membuat:
Rebus dal bersama air hingga lembut dan hancur.
Masukkan rempah kari, serbuk kunyit, ubi kentang, labu kundur dan lobak merah.
Kemudian masukkan terung, tomato, santan dan garam. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan pekat.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang, cili hijau dan daun kari hingga kekuningan.
Tuangkan kesemua bahan tumisan tadi berserta minyak ke dalam kuah tadi.
Tutupkan periuk untuk 5 minit sebelum menghidangkannya.
Bahan-bahan:
100 g kacang dal kuning - direndam semalaman
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 sudu teh serbuk kunyit
125 ml santan cair (1/2 kelapa)
2 biji cili hijau – dibelah 4 tidak putus
garam secukup rasa
Bahan dipotong kiub 2 cm:
300 g labu kundur
1 biji ubi kentang
1 batang lobak merah
1 biji terung bulat
1 biji tomatoBahan tumisan:
5 biji bawang merah - dihiris nipis
1 pelepah daun kari
60 ml minyak masak
Cara membuat:
Rebus dal bersama air hingga lembut dan hancur.
Masukkan rempah kari, serbuk kunyit, ubi kentang, labu kundur dan lobak merah.
Kemudian masukkan terung, tomato, santan dan garam. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan pekat.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang, cili hijau dan daun kari hingga kekuningan.
Tuangkan kesemua bahan tumisan tadi berserta minyak ke dalam kuah tadi.
Tutupkan periuk untuk 5 minit sebelum menghidangkannya.
0 comments: