Kuih Paung (Kuih Bom)
Bahan Kulit
4 cawan tepung pulut4 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (jika suka)
Minyak untuk menggoreng
Bahan Inti
4 ekor ikan selayang
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu kecil halba
Garam secukup rasa
Cili merah untuk hiasan
CARA MENYEDIAKAN KULIT
Gaul tepung pulut dengan kelapa parut dan garam kemudian tuangkanair sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembutBuat bulat dan isikan ini. goreng dalam minyak yang panas.
CARA MENYEDIAKAN INTI
Sediakan kuali, satukan ikan yang telah dikisar halus dicampur dengan santan dan sedikit garam. Masak hingga kering sambil dikacau.tambahkan bawang merah dan halia yang telah dimayang serta halbadan kacau lagi sehinga betul2 kering.
Bahan Kulit
4 cawan tepung pulut4 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (jika suka)
Minyak untuk menggoreng
Bahan Inti
4 ekor ikan selayang
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu kecil halba
Garam secukup rasa
Cili merah untuk hiasan
CARA MENYEDIAKAN KULIT
Gaul tepung pulut dengan kelapa parut dan garam kemudian tuangkanair sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembutBuat bulat dan isikan ini. goreng dalam minyak yang panas.
CARA MENYEDIAKAN INTI
Sediakan kuali, satukan ikan yang telah dikisar halus dicampur dengan santan dan sedikit garam. Masak hingga kering sambil dikacau.tambahkan bawang merah dan halia yang telah dimayang serta halbadan kacau lagi sehinga betul2 kering.
0 comments: